Medborgarinitiativet remitteras till Teknik- och fritidsförvaltningen för vidare handläggning.

 

Beslut

Teknik- och fritidsnämnden beslutar att  anse medborgarinitiativet besvarat.

                     

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarinitiativet till teknik- och fritidsnämnden för handläggning och beslut.

 

Medborgarinitiativtagaren önskar det byggs en cirkulationsplats/ rondell i korsningen Halmstadsvägen/ Bolavägen/ Silkesvägen för att möjliggöra säkrare passage över Halmstadsvägen för oskyddade trafikanter.

 

Medborgarinitiativet har varit aktivt för omröstning under våren 2022 och förslaget stöddes av 163 röstande med 15 skriftliga kommentarer, vilka alla var positiva till föreslagen åtgärd.   

 

Teknik- och fritidsförvaltningens hantering av medborgarinitiativet

Halmstadsvägen är en viktig infartsväg till Värnamo stad och idag hänvisas de oskyddade trafikanterna till de planskilda passagerna (tunnlar) under Halmstadsvägen. Passagerna ligger strategiskt placerade utifrån hur verksamheter och målpunkter var placerade när Halmstadsvägen byggdes.

 

Kvarteren norr och söder om Halmstadsvägen är under omvandling med byggnation av nya bostadsområden och målpunkter i form av idrottshall och skolområden. I takt med detta kommer trycket från både gående och cyklister samt fordonstrafik öka i nämnd korsning.

 

Förvaltningen har därför för avsikt att under 2023 utföra en trafikutredning längs Halmstadsvägen med fokus på korsning Halmstadsvägen-Silkesvägen-Salviavägen för att kunna föreslå lämplig åtgärd i korsningen. Bedömningen för närvarande är att Halmstadvägen fortsatt kommer vara en viktig infartsled och att fordonstrafiken därför sannolikt behöver vara prioriterad längs Halmstadvägen.

 

Förslag till beslut

Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår teknik- och fritidsnämnden besluta att  anse medborgarinitiativet besvarat.