Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

att avslå medborgarinitiativet.

Reservationer

Azra Muranovic (S), Anders Jansson (S), Bo Svedberg (S)

Matilda Kauppinen (S) och Jörgen Skärin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för Azra Muranovics (S) yrkande.

 

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen har den 16 februari 2021 beslutat att remittera medborgarinitiativet ”Cykelväg – cykla runt Värnamo för hälsan och miljön” till tekniska utskottet att besvara senast den 23 april 2021.

 

Det har inkommit önskemål om att förbättra cykelmöjligheterna i Värnamo stads nordvästra delar. Medborgarinitiativtagaren skriver att det i nuläget saknas sammanhängande cykelväg på sträckan Margretelund till Borgen samt från Borgen till Åsenvägen (det vill säga förbindelse mot Trälleborg/Västhorja).

 

Tekniska förvaltningen har tagit del av medborgarinitiativet och tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen tittat på befintliga och tänkbara gång- och cykelvägskopplingar i området. För att tydliggöra prioriteras cykelvägnätet främst för att erbjuda ett attraktivt och miljövänligt alternativ för de resor som sker i vardagen.

 

Det finns idag ett väl utbyggt cykelvägnät från Margretelundsvägen längs Jönköpingsvägen som kopplar till befintliga passager under järnväg och vidare upp mot Alandsryd

och Borgenområdet via befintliga gång- och cykelbroar över Gröndalsleden.

 

Ett genare cykelstråk är svårt att åstadkomma på grund av statlig väg och järnväg som begränsar möjligheterna att bygga ut gång- och cykelvägnätet i delar av området. En utbyggnad av föreslagen sträcka skulle innebära en förkortad resväg på knappt 500 meter, 2 300 meter mot idag 2 800 meter, vilket innebär en restidsförkortning med cykel på knappt tre minuter.

 

Ks § 178 

 

I samband med byggnation av grundskola i korsningen Gröndalsleden/Sveavägen kommer gång- och cykelvägnätet ses över i denna del av staden. En bättre koppling mellan tänkt skolområde och Norregårds fotbollsplan är till exempel en sträcka som kan vara aktuell och skulle innebära betydande förbättringar i linje med medborgarinitiativtagarens önskemål. Tekniska förvaltningen ser positivt på förslag om att utveckla cykelvägnätet och tar medborgarinitiativet i beaktande vid framtagandet av åtgärdsplan för framtida väg- och cykelväglösningar.

 

Tekniska utskottet beslutade 6 april 2021, § 80

att föreslå kommunstyrelsen att avslå medborgarinitiativet.

 

Yrkanden

Azra Muranovic (S) yrkar bifall till medborgarinitiativet.

 

Hans-Göran Johansson (C) yrkar avslag på medborgarinitiativet.

 

Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Hans-Göran Johanssons (C) förslag.