Beslut

Teknik- och fritidsnämnden beslutar

att  anse medborgarinitiativet besvarat.

                     

       

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarinitiativet till teknik- och fritidsnämnden för handläggning i samråd med samhällsbyggnadsnämnden.

 

Medborgarinitiativtagaren önskar att övergångsställen i kommunen förses med extra belysning för att minska antalet olyckor under den mörka årstiden. Initiativtagaren lyfter fram Ljungby kommuns arbete i denna fråga. Medborgarinitiativet har varit aktivt för omröstning under hösten 2023 och förslaget gillades av 170 röstande med 33 skriftliga kommentarer, vilka alla var positiva till föreslagen åtgärd. 

Teknik- och fritidsförvaltningens hantering av medborgarinitiativet i samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen

Förvaltningarna jobbar ständigt för att förbättra trygghet och säkerhet för de oskyddade trafikanterna. Redan 2016 avsatte tekniska utskottet 200 000 kronor för att utföra extra punktbelysning på övergångsställen och passager (TU §142-2016).

 

I samband med ny- och ombyggnation av övergångsställen förses dessa i nästan samtliga fall med extra belysning (lägre stolpar med längre arm). På så vis ökas ljusstyrkan på övergångsställen gentemot den allmänna belysningen på gatan. Senaste större satsningen gällande belysning av övergångsställen var när samtliga armaturer längs Lagastigen i Värnamo byttes ut och passager försågs med extra belysning.

 

Tjänstepersoner har noterat att Ljungby och ett antal kommuner inklusive Trafikverket sedan en tid jobbar med att ytterligare förstärka belysningen på vissa punkter där ljusstyrkan blir mångdubbelt högre (så kallad intensivbelysning) och på så sätt skapar en än tydligare ljusbrunn vid dessa passager. Ett platsbesök tillsammans med Värnamo energi som installerar och driftar kommunens gatubelysningar är planerat för att utvärdera denna satsning.

 

En generell ljusökning vid övergångsställen är ofta bra för de oskyddade trafikanterna men det krävs noga planering av placeringen av dessa ljuspunkter/armaturer. Kontrasten mellan ljuset vid övergångsstället och övrig belysning bör vara noga genomtänkt för att undvika eventuell bländning både för fotgängare och fordonstrafikanter.

 

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit upp ärendet vid nämndsmöte 31 januari 2024 (SBN §10-2024) och beslutade ställa sig bakom beslutsförslag nedan.

 

 

Förslag till beslut

Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår teknik- och fritidsnämnden besluta

att  anse medborgarinitiativet besvarat.

 

 

Kommunfullmäktiges ordförande har 5 oktober 2023 beslutat att ärendet överlämnas till teknik-och fritidsnämnden för handläggning i samråd med samhällsbyggnadsnämnden