Beslut 2024-01-30

Teknik- och fritidsnämnden beslutar

att  avslå medborgarinitiativet.

                     

 

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktiges ordförande har remitterat medborgarinitiativet ”Inför allmänhetens åkning med klubba i Axelent arena” till teknik- och fritidsförvaltningen.

 

Medborgarinitiativtagaren har som förslag att det ska vara tillåtet med klubba på allmänhetens åkning Axelent Arena i Värnamo. Initiativtagaren menar på att det främjar folkhälsan och spontanidrott då barnen kan cykla till ishallen. Fler skulle också nyttja hallen om klubba tillåts. Förslaget har fått 113 röster och 7 positiva kommentarer.

 

Teknik- och fritidsförvaltningen konstaterar att det är svårt att tillgodose både de som önskar spela med klubba och de som enbart vill åka skridskor. Tidigare år har förvaltningen infört spel med klubba på halvplan och utan klubba på andra halvan. Det fungerade inte som önskat. Förvaltningen anser att stärkt folkhälsa uppnås även vid skridskoåkning utan klubba. Därför hänvisas de som önskar använda klubba till Talavidshallen i Rydaholm där allmänhetens åkning med klubba är tillåtet måndag till fredag. Det finns också möjlighet till allmänhetens åkning med klubba under studiedagar och lov i Axelent Arena. Axelent Arena är uppbokad större delen av anläggningens öppettider, vid avbokningar bokar alltid förvaltningen in allmänhetens åkning. Förvaltningens uppfattning är att kommunen tillgodoser behovet av allmänhetens åkning med klubba i Talavidshallen i Rydaholm och på studiedagar och lov i Axelent arena i Värnamo. Frågan är en verksamhetsfråga, men då det har lämnats in som ett medborgarinitiativ är det nämnden som har att fatta beslut. 

 

 

Förslag till beslut

Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår teknik- och fritidsnämnden besluta

att  avslå medborgarinitiativet.

 

 

I samband med kommunstyrelsen har ärendet överlämnats till teknik- och fritidsnämnden för handläggning.