Beslut

Teknik- och fritidsnämnden beslutar

att  anse medborgarinitiativet besvarat.

                            

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarinitiativet till teknik- och fritidsnämnden för handläggning och beslut.

 

Medborgarinitiativtagaren önskar att det ska byggas en stor och fin lekplats så att barnen i större utsträckning kommer ut och rör på sig. Medborgarinitiativet har varit aktivt för omröstning under hösten 2023 och förslaget gillades av 131 röstande med 6 skriftliga kommentarer, vilka alla var positiva till föreslagen åtgärd.   

 

Teknik- och fritidsförvaltningens hantering av medborgarinitiativet

Förvaltningen ser det som positivt att det finns en stor efterfrågan på utveckling av de allmänna parkerna och grönytorna i kommunen. Neutrala och kravlösa mötesplatser som är öppna för alla verkar både för integration och folkhälsa.

 

I Värnamo kommun finns 56 allmänna lekplatser och utöver detta finns 50 förskolor och grundskolor som är öppna för allmänheten efter verksamhetstid. De allmänna lekplatserna i kommunen hittar man via kommunens hemsida där det finns en karta över dessa.

 

Då önskemålet inte är specificerat i vilken del av kommunen denna lekplats önskas görs tolkningen att önskan är mer allmänt ställd. I flera kommuner har man under de senaste åren jobbat mycket med att omfördela resurser till ett antal större stadsdelslekplatser för att skapa attraktivare mötesplatser för alla åldrar. Ytterligare en viktig aspekt är att lekplatser och lekplatsutrustning är väldigt dyrt i både inköp och underhåll, mycket kopplat till omfattande regelverk och lagstiftning vilket innebär att större satsningar måste hamna där nyttjandet bedöms bli som störst.

 

I Värnamo kommuns plan för grönstruktur finns en uppdelning mellan närparker och stadsdelsparker där närparken är den enkla parken närmast bostaden och stadsdelsparken har ett större upptagningsområde högre nyttjande och fler aktiviteter.

 

Värnamo kommun har påbörjat detta arbete och kommer se över kommunens lekplatser. Först ut är lekplatsen vid Folkets park i Värnamo som kommer påbörjas i samband med Trälleborgsskolans färdigställande.

 

 

Förslag till beslut

Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår teknik- och fritidsnämnden besluta

att  anse medborgarinitiativet besvarat.

 

 

Kommunfullmäktiges ordförande har 16 januari beslutat att medborgarinitiativet överlämnas till teknik-och fritidsnämnden för handläggning.