Medborgarinitiativ kommer hanteras i samband med kommunfullmäktige 24 november.

 

Kommunfullmäktige remitterar ärendet till Tekniska utskottet för vidare handläggning.

 

Beslut

Teknik- och fritidsnämnden beslutar

att  anse medborgarinitiativet besvarat.

                     

       

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarinitiativet till teknik- och fritidsnämnden för handläggning och beslut.

 

Medborgarinitiativtagaren önskar fartreducerande åtgärder i Åminne på Bänkformarevägen samt Kolfararevägen. Med nybyggnationer kommer trafiken att öka i området. Medborgarinitiativet har varit aktivt för omröstning under hösten 2022 och förslaget stöddes av 240 röstande med 12 skriftliga kommentarer, vilka alla var positiva till föreslagen åtgärd. 

Teknik- och fritidsförvaltningens hantering av medborgarinitiativet

Kvarteren kring Bänkformarevägen samt Kolfararevägen är under förändring i och med det nya bostadsområdet som växer fram i södra Åminne. I samband med detaljplaneläggning av detta nya område gjordes bedömning att området inte behöver ytterligare åtgärder för att kunna hantera den ökade trafiken.

 

Det är förståeligt att man upplever förändringar i trafiksituationen i dessa kvarter. I dagsläget är det ett 15-tal fastigheter som nyttjar dessa gator. Med möjliggörande för byggnation av ytterligare ett 20-tal nya bostäder kommer trafikbelastningen mer än fördubblas. Tätbebyggda områden utvecklas över tiden och allmänna intressen behöver beaktas och vägas mot enskilda intressen, som i det här fallet byggnation av ett nytt bostadsområde intill redan befintlig bebyggelse. När det handlar om denna typ av återvändsgator står de boende för merparten av trafiken. I det fall kommunen får in synpunkter kring höga hastigheter har det i något fall gått ut brev till boende med uppmaning att sänka hastigheten. Hastighetsmätning är också ett verktyg men då området är i snabb förändring är det svårt att dra slutsatser efter kortare mätserier.

Farthinder i sig är en åtgärd som ofta genererar andra bekymmer som ofta blir större än nyttan. Farthinder ger, vid inbromsning och acceleration, upphov till buller, orytm i trafiken och även vissa bekymmer vid vinterväghållning. Dessa bekymmer är inte önskvärda i bostadsområden. Rent generellt sätter kommunen inte upp farthinder inne i bostadsområden av återvändskaraktär, dock finns möjlighet för boende att sätta upp hastighetsreducerande ”blomlådor” efter ansökan hos Värnamo kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

 

Förslag till beslut

Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår teknik- och fritidsnämnden besluta att  anse medborgarinitiativet besvarat.