Medborgarinitiativet kommer att hanteras i samband med kommunfullmäktige den 28 april.

 

Ärendet är remitterat från Kommunstyrelsen till Tekniska förvaltningen.

 

Tekniska utskottet beslutar att  föreslå kommunstyrelsen att avslå medborgarinitiativet 13 september 2022.

En breddning av Annebergsvägen, alternativt anläggande av en separat gång- och cykelled längs denna väg, förutsätter att markåtkomst finns, vilket idag saknas.

 

Ärendet remitteras tillbaka till Kommunstyrelsen för ett slutgilitigt beslut.

 

Medborgarinitiativet kommer att behandlas i kommunfullmäktige 27 oktober 2022

 

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag

att avslå medborgarinitiativet.

                     

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen beslutade 17 maj 2022 att remittera medborgarinitiativet till tekniska utskottet.

 

Tekniska förvaltningen har i skrivelse 6 september 2022 anfört i huvudsak följande. Medborgarinitiativtagaren önskar att den gamla stig som tidigare fanns mellan Bredaryds samhälle och Annebergsbadet rustas upp. Förslaget har varit aktivt för omröstning under våren 2022 och förslaget stöddes av 158 röstande med 17 skriftliga kommentarer vilka alla var positiva till föreslagen åtgärd. Den stig som föreslås rustas upp är en tidigare servitutsväg som betjänat intilliggande fastighet Bredaryd 1:147. På uppdrag av Trafikverket upphävdes detta servitut 2018 och passagen över järnvägen har därefter grävts bort av Trafikverket. Att hänvisa gående och cyklister till passage över järnväg i ett läge som Trafikverket gjort bedömningen ej är trafiksäker, är därmed ej möjligt. Alternativet att bygga ny väg via Heligsjö är tveksamt då markförhållandena

kring sjön är mycket dåliga och vinsten med en gensträcka försvinner vilket kommer innebära låg nyttjandegrad. Dessutom saknas markrådighet på stora delar av sträckan. För att ta sig till Annebergsbadet från Bredaryd idag cyklar man via Lundavägen vidare via en asfalterad mindre enskild väg parallellt med järnvägen fram till Annebergsvägen och dess passage över järnvägsspåret. Därefter cyklar man längs Annebergsvägen som även denna är enskild väg fram till badplatsen. En breddning av Annebergsvägen, alternativt anläggande av en separat gång- och cykelled längs denna väg, förutsätter att markåtkomst finns, vilket idag saknas.

 

Tekniska utskottet beslutade 13 september 2022 § 163 att föreslå kommunstyrelsen att avslå medborgarinitiativet.

 

Kommunstyrelsen har behandlat ärendet 4 oktober, § 315.

 

Yrkanden

Camilla Rinaldo Miller (KD) med instämmande av Stig Claesson (KD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

 

Beslut skickas till:

Tekniska utskottet, initiativtagaren