Låt vår övergång vara kvar!

Betydelsen av en övergång över Storån vid den strategiska platsen där Järnbron ligger idag. I Forsheda har vi 4 motionsrundor som används flitigt. Vi har Elljusspåret (ca.3km), Grönlidsrundan(ca. 6km), Kvarnarundan (ca.6km) och Ängarundan(ca. 4km). Avstånden är ungefärliga och beräknade från min bostad tur och retur. Dessa rundor cyklas, promeneras eller springs. Men de har framförallt ett stort värde vad gäller friskvård och folkhälsa för Forshedas invånare. Jag brukar se människor som strosar, rastar hunden eller motionerar. Jag har också sett en del som kanske inte orkar gå och istället tar cykeln eller mopeden för att ändå komma ut och få de positiva effekterna av naturen och den friska luften.

Varje runda har sin särart, men min egen favorit är Ängarundan. På Ängarundan får du en avkopplande promenad i öppen natur längs vårt vattendrag Storån. Det är en lagom runda som innehåller två övergångar över Storån, varav den ena nu är avstängd pga allmänfara. Undersökningar pågår och beslut ska tas om eventuell renovering alternativt borttagning av bron. Vi invånare i Forsheda är tacksamma för att Tekniska, Värnamo Kommun har koll på bron och säkerheten, men ta inte bort vår övergång utan att sätta dit en ny.

Nu under tiden som bron har varit avstängd har det förekommit att personer istället nyttjar Järnvägsbron över Storån som övergång, vilket innebär en mycket stor risk då sikten är väldigt dålig mot Forshedahållet och tågets hastighet från det hållet är ganska hög. Varför inte bara vända vid den avstängda bron tänker ni? Ja, det är väl mest psykologiskt, men att trampa i sina egna spår känns som att gå tillbaka i utvecklingen. Det känns fel och den njutbara stunden blir då inte lika njutningsbar. Det kanske är därför som en del invånare istället löser problemet med att gena över Järnvägsbron istället? Om övergången tas bort permanent ser jag stora risker som bör tas i beaktande: Dödsfallen i Forsheda kommer att öka (vuxna som barn) vid kollisioner med tåget på Järnvägsbron.

Minskat nyttjande av den hälsobringande rundan, mentalt och fysiskt. Det kan leda till minskad stresshantering och ökad fetma hos invånarna, vilket i sin tur kan leda till ökad sjukskrivning. Att människor rör sig i byn, bygden gör att tryggheten i Forsheda ökar, brotten minskar. Brott/förstörelse sker mest

när ingen ser. Våra rundor och framförallt Ängarundan har ett stort värde ur många perspektiv för oss invånare i Forsheda. Ta inte bort vår övergång där järnbron ligger!

 

Förslag:

Om bron blir för dyr att renovera/säkerställa, byt då ut den mot en billigare träbro. Vi har redan en träbro vid en av övergångarna och den fungerar alldeles ypperligt. Det måste dock vara en bro som kan ta gående, cyklar och mopeder för det är sådana som vanligtvis nyttjar bron.