Hej,

Har kommunen installerat porrfilter/teknisk lösning på wifinätverk och digitala enheter i kommunens förskolor, skolor, fritids, bibliotek och andra platser som kommunen är huvudman för där barn vistas?

På internet har barn rak tillgång till rasistisk, sexistisk och våldsam porr, både frivilligt och ofrivilligt. Porrindustrins aggressiva marknadsföring når även barn som inte själva söker aktivt efter porr bland annat genom popupannonser, enkla sökord och länkade filmer. Enligt forskning innehåller cirka 90%* av alla scener i nätporren våld och de stora porrhubbarna har pedofila kategorier med hundratusentals pedofila porrfilmer. Läkare, psykologer, gynekologer, advokater och kriminologer med flera vittnar från sitt dagliga arbete med barn om hur porren genererar en eskalerande fysisk och psykisk hälsokris bland barn.

Polisen, NOAs, egen kartläggning** visar att skolan är den plats där flest flickor utsätts för sexuella trakasserier utanför hemmet. Barnens MeTooupprop #kidstoo och #tystiklassen innehåller åtskilliga exempel på en utbredd sexuell utsatthet bland barn i skolor. Flickor berättar hur pojkar exponerar dem för våldsporr mot deras vilja i skolan när lärare inte ser och hur killar trakasserar tjejer med referenser från sexuella övergrepp i porrfilmer. Som kommuninvånare förväntar jag mig att förskola, skola, fritids, bibliotek och andra platser i kommunens regi där barn vistas ska vara vara en porrfri zon utan risk att exponeras för porr. För porrfria zoner ska bli realitet är det nödvändigt att kommunen:

● Installerar porrfilter/teknisk lösning på kommunens digitala enheter, kommunens öppna wifinätverk och wifinätverki verksamheter där kommunen är huvudman.

● Inför porrfri policy om att det inte är okej att spela upp porr via kommunens nätverk, på kommunens digitala enheter, och/eller på privat teknisk utrustning som t.ex. privat mobiltelefon på de verksamheter som kommunen är huvudman där barn vistas: till exempel: förskolor, skolor, fritids, bibiliotek.

Nedan följer:

1. Argument för porrfilter/teknisk lösning

2. Det är olagligt att exponera barn för porr

3. Myter om porrfilter/teknisk lösning

Jag hoppas på ett gott samarbete och att vi tillsammans kan göra de allmänna platser som kommunen ansvarar för till porrfria zoner.

Jag ser fram emot ert svar!

Vänligen, Isabella Magnusson

 

1. Argument för porrfilter/teknisk lösning i allmänna miljöer

● Kommunens verksamhet ska stå för antivåld, antirasism, jämställdhet och allas lika värde porrens raka motsats på alla punkter.

● Porrfilter/teknisk lösning och porrfri policy om att allmänna platser i kommunens regi ska vara en porrfri zon har ett mycket starkt normbildande signalvärde , likt samtyckeslagen, sexköpslagen samt åldersgräns på alkohol och tobak.

● Enligt forskning innehåller ca 90% av alla scener i nätporren våld mot kvinnor som stryptag, slag, "gagging" och “ass to mouth”.*

2. Det är olagligt att exponera barn för våld

● Barnkonventionen blir lag i Sverige 1 januari 2020. Barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen kräver att vuxna ger barn det skydd från våld som barn har rätt till. Det finns artiklar i Barnkonventionen som är särskilt viktiga när det gäller barn och våld. ”Konventionsstaterna skall uppmuntra utvecklingen av lämpliga riktlinjer för att skydda barnet mot information och material som är till skada för barnets välfärd, med beaktande av bestämmelserna i artiklarna 13 och 18.” (artikel 17e)

Porrfilter/teknisk lösning är en viktig åtgärd för att förebygga att barns välfärd skadas av information och material som är skadliga för barn, till exempel den våldsamma nätporren. (unicef.se/barnkonventionen)

● Porrbilder får inte sättas upp på allmänna platser som till exempel på anslagstavlor eller väggen på skolor. Den som gör det kan dömas till böter eller fängelse. (Om brott mot allmän ordning, kapitel 16 paragraf 11) Digitala bilder och filmer med porr på skärmar borde vara likvärdigt med printade bilder med porr.

● Porrfilmer får inte visas på TV vid tidpunkter då barn brukar titta. (Radio och Tvlag (2010:696), kapitel 5 paragraf 2) Nätporren finns alltid tillgänglig för barn, dygnet runt, alltså även på tidpunkter då barn brukar titta om det saknas porrfilter/teknisk lösning på wifinätverk och digitala enheter: läsplatta, dator och mobiltelefon.

● Porr får inte innehålla bilder av barn. Den som gör, tittar på, sprider, säljer, ger bort eller gör det möjligt för någon att få tag på barnpornografiska bilder gör något olagligt. Som barn räknas enligt lagen den som är under 18 år.

(Brottsbalken, kapitel 6 sexualbrott paragraf 10)

Om det saknas porrfilter/teknisk lösning kan det tyvärr även finnas olagliga dokumenterade sexuella övergrepp på barn så kallad "barnporr" tillgängligt för barn på internet trots att teleoch internetleverantörerna måste erhålla filtrering. Det beror bland annat på att kvalitén på leverantörernas filtrering mot “barnporr” varierar. Det är även ofta omöjligt att fastställa identitet och ålder på medverkande i den vanliga nätporren. Det är vanligt att deltagarna i porrfilmer är offer för människohandel och saknar identitetshandlingar. Ofta framställs även deltagarna i porrfilmer för att de ska se ut som just barn med tandställning, styling enligt barnmode och filmas i miljöer som ser ut som barnrum.

● Man får inte sprida porr som visar sexuellt våld eller tvång där någon till exempel riskerar att skadas. (Brott mot allmän ordning, kapitel 16 paragraf 10 c)

Forskning visar, redan för tio år sen, att cirka 90% av alla scener i nätporren innehöll våld som bland annat slag, stryptag, “asstomouth” och “gagging”.** Det finns åtskilliga vittnesmål från lärare och förskolepedagoger som berättar att de av misstag har exponerat hela skolklasser och förskolegrupper för våldsporr genom popupannonser och länkade filmer på internet. Kriminolog Maria Dufva säger: “Att bevittna viss porr idag är att bevittna en brottsplats.” En it-miljö som saknar porrfilter/teknisk lösning är varken bra för barn eller kommunanställda.

3. Myter om porrfilter/teknisk lösning

Myt: Porrfitler/teknisk lösning tar bort viktig information om sex och samlevnad. Fakta: Det är enkelt att korrigera om ett porrfilter skulle ta bort en viss sida av misstag.

Myt: Porrfilter/teknisk lösning är kontraproduktivt på grund av att samtalen skulle utebli. Fakta: Forskning från Uppsala universitet visar att 0% av barnen i studien hade pratat med en vuxen om porr någon gång, detta gäller både med och utan porrfilter. Alltså, samtalen uteblir om inte vuxna initierar samtalen.

Myt: Porrfilter/teknisk lösning fungerar inte Fakta: 1. Det finns olika porrfilter som är mer eller mindre säkra. 2. Det är inte omöjligt att hacka sig runt ett porrfilter men det förhindrar ofrivillig exponering och det försvårar tillgängligheten.

Källor:

* http://unizon.se/engageradig/resurserochmaterial/10sammanfattandepunkterfranforskningenomporr och

** https://polisen.se/siteassets/dokument/ovriga_rapporter/lagesbildoversexuellaofredanden.pdf

Det här dokumentet är framtaget av barnrättsorganisationen #porrfribarndom i november 2018. För mer information om barns ofrivilliga exponering för nätporr, barns porrkonsumtion och dess hälsokonsekvenser för barn samt referenser till informationen ovan vänligen besök:

https://www.porrfribarndom.se/

Skaffa porrfilter:

https://porrfribarndom.se/skaffaporrfilter/