Vi föreslår att Värnamo kommun fattar beslut om:

 

A. Att en klimatomställningsoch folkbildningsplan med åtgärdsprogram beslutas senast 2020. Detta för att kommunen ska göra sin del för att nå målet om högst 1,5 graders global uppvärmning. Planen ska inbegripa en koldioxidbudget med årliga utsläppsminskningar på minst 16 % i absoluta termer med målet att uppnå nollutsläpp till år 2030. Satsningar bör göras på exempelvis energieffektivisering och förnybara energikällor, på en elförsörjning som är helt fossilfri, på att minska transporterna och skapa en fossilfri trafik, på att minska matens klimatpåverkan och ha en hållbar matproduktion i vårt närområde, på klimatneutrala bostäder, på att främja hållbara konsumtionsmönster, på gröna jobb och en klimatsmart välfärd. Koldioxidbudgeten ska inkludera export, import, sjö och flygtrafik.

Planen och åtgärdsprogrammet ska gälla dels kommunens förvaltningar och bolag, dels hela det geografiska området (alltså även företag, organisationer och hushåll).

 

B. Att kontakta alla företag, organisationer och offentlig verksamhet inom kommunen så att alla aktörer utarbetar planer för att minska sina utsläpp i motsvarande grad. Planerna ska inkludera hållbarhetsanalyser, omställningsplaner och koldioxidbudgetar.

 

C. Att kommunen inom två år avyttrar alla innehav i fossilutvinningsföretag som kommunen genom sina fonder har placeringar i (se alternativ hos Klimatkommunerna), och istället investerar i hållbara och fossilfria alternativ.

 

D. Att göra ett kontinuerligt informations och folkbildningsarbete i dialog med lokala organisationer, näringsliv och skolor i syfte att årligen nå alla invånare och elever i kommunen. Planen och åtgärdsprogrammet ska ha så kallade "SMARTA" mål, tydliga åtgärder, tydligt utpekat ansvar och resurser för genomförande. (Specifika, Mätbara, Ansvar (det ska vara tydligt vem som har ansvar för vad), Relevanta, Tidsatta)

Arbetet med klimatstrategin bör samordnas med arbetet med en ny energiplan.