Allt fler kommuner säger nu nej till vindkraftsetablering inom sitt . En sådan kommun - bland flera - är Mullsjö kommun som härom året sa nej till en planerad vindkraftspark om nio stycken gigantiska vindkraftverk med en totalhöjd om 250 meter. De folkvalda insåg att priset för att tilllåta denna primitiva, ineffektiva och invasiva elproduktion var för högt.  Det handlar om förstörda naturvärden som är så höga att de inte går att uppskatta.

Det handlar om förstörda boende miljöer för både människor och djur. Att bo i närheten av vindkraftverk är i det närmaste en outhärdlig tillvaro av ständigt svepande skuggor, oljud och blinkande sken på nätterna. Till detta kommer att de som har haft oturen att få vindkraftverk i näheten av sina fastigheter får se hur värdet på dessa sjunker till nära noll och i princip blir omöjliga att sälja. För djurlivet innebär vindkraft en katastrof. i Synnerhet för rovfåglar. Varje år dödas tusentals örnar, falkar, fiskgjusar, hökar av vindkraftverk.  Till det kommer störningar för övrigt djurliv, bland annat reproduktionen när vindkraften stör/ockuperar deras revir.

Vinkraftsverk/parker kan liknas vid en svamp där själva verken är den synliga delen. Men för att de skall kunna uppföras krävs skövling av skog, anläggande breda servicevägar genom (inte sällan känsliga) naturområen. Till det kommer miltals av elledningar som grävs ner. Anläggande av transformatorer. För uppförande av själva fundamenten till verken krävs sprängningar av tonvis med sten som sedan ersätts med betong.  Vindkraftverk är inte heller miljövänliga som deras förespråkare påstår. De är till stora delar, såsom rotorbladen, tillverkade av miljöfarliga kompositplaster som i princip är omöjliga att återvinna.                                                                 

Som en följd därav växer det nu runt om i världen (bland annat USA) av vindkrafts kyrkogårdar där bladen helt enkelt grävs ner.  Själva verken innehåller upptill 3000 liter miljöfarlig olja som kan skada naturen oerhört vid ett haveri. Detta hände för en tid sedan i norra Sverige.

Till detta kommer att vindkraft inte sällan innebär ett ekonomiskt avbräck för enskilda och kommunen. Det i så måtto att det skadar möjligheten till landsbygsutveckling och den företagsamhet som förknippas med det. Att till exempel bedriva turistverksamhet i olika former är i det närmaste omöjligt i skuggan av vindkraftverk.

Landet befinner sig nu i en elenergikris. Från Svenska Kraftnäts sida är skälet till det entydigt. Nämligen nedläggningen av kärnkraften och en ensidig favorisering/subvention av Vindkraft. Som kan aldrig bli en ersättning för pålitlig effektiv elproduktion såsom kärnkraft, vattenkraft och i viss mån solkraft hur mycket den än byggs ut. Att då tillåta samma energiproduktion som försatt Sverige i kris  breda ut sig i kommunerna med tanke på alla dess negativa sidor måste anses vara helt bort i tok.

I Värnamo kommun har vi hittills varit  förskonade från vindkraftsutbyggnad bortsett från två verk på sjön vidösterns västa sida. Men planer på mer sådan  har funnits bland annat i det natursköna området vid sjön Rusken.

Jag förslår därför att saken bör stanna vid det, och att ett generellt förbud mot uppförande av ny vindkraft införs inom Värnamo kommuns gränser.