Som de flesta nu vet planerar Kriminalvårdsverket att bygga ett slutet fängelse i Värnamo kommun. Närmare bestämt Hörle. Ett fängelse är inte vilken byggnad som helst. Den är en förvaringsplats åt grovt kriminella individer som gjort sig skyldiga till mord, misshandel, våldtäkter, rån, vapenbrott etcetera. Jag tror de flesta människor känner ett stort obehag inför att få sådana individer till grannar. Även om så är fallet att det handlar om en sluten anstalt finns alltid

en risk för rymning. Man vågar inte tänka på vad en sådan skulle kunna bli följden för en vanlig hygglig människa som kommer i brottslingens/arnas väg. Detta med tanke på hur grov och hänsynslös brottsutvecklingen varit i Sverige de senaste åren. Naturligtvis kan man också anföra att där finns positiva saker med ett fängelse nämligen att det skulle kunna generera fler arbetstillfällen i Kommunen.

Men frågan är om det är denna typ av arbeten vi vill ha i denna kommun, där jobben traditionellt växt fram på grund av alla företagsamma människor som finns här. Är det nu med arbetstillfällen som växt fram på grund av den grova och eskalerande brottsligheten som kommunen skall möta framtiden? Jag tror de flesta säger nej på den punkten. Naturligtvis måste fängelser byggas någonstans, men då är det högst rimligt att medborgarna på den plats/kommun där byggnation planeras får avgöra om de godkänner att få ett fängelse inom sin härad eller inte i en folkomröstning.

Jag föreslår därför att innan något definitivt beslut av Kommunfullmäktige i saken skall invånarna få säga sitt i en folkomröstning. En sådan kan lämpligen genomföras innan Kommunfullmäktige mötet i slutet av oktober 2022. Med dagens moderna info teknik kan en omröstning ske enkelt och snabbt.