1. Inför att barnet börjar grundskolan i förskoleklass borde föräldrar få möjlighet att tacka JA rakt av eller lämna ett önskemål och ange varför utvald skola inte passar. Kan vara allt ifrån att man är separerade föräldrar och vill välja en skola som ligger närmre den andra föräldern men kan handla om allmän trivsel och att barnets bästa får gå först. Man har ett fritt val gällande att välja förskola och varför skulle man inte få ha samma möjligheter när det gäller grundskola? Idag får man önska att få plats på en skola men det är inte säkert att man får den, och om man tackar ja till den skolan som önskat så avsäger man sig per automatik alla fördelar som kom med att man bodde på landsbygden - det vill säga skolskjuts.

 

Förslag: Man ska ha rätt att yttra sin åsikt inför att barnet blir placeras i en vald grundskola utifrån hemmets placering, och blir man beviljad att byta skola så ska man också bli beviljad att kunna ta sig till den andra skolan på samma sätt som den usprungliga om det fortfarande är inom kommunen.

 

2. Ni i värnamo kommun vill främja landsbygden. Men detta bestraffas vi separerade föräldrar för när vi vill bo på landsbygden och samtidigt göra det bästa för våra barn när de vill ha nära till deras tidigare kompisar i Värnamo samt den andra boendeföräldern som kanske bor kvar i Värnamo.

Om den andra föräldern skulle bott i "rätt" upptagningsområde så skulle vi haft rätt till skolskjuts. Nu har vi inte det på grund av  att den andra föräldern bor på fel adress inne i Värnamo enligt er. Detta bidrar enbart till att våra barn tar upp mer resurser på fritdshemmen, det bidrar till ökad trafik för hämtning och lämning inne i stadskärnorna och detta skulle kunnat lösas. Det blir en likhet i att kunna åka kollektivt och minska på trafiken, miljöförstöringen samt avlasta

fritidshem för de som verkligen behöver det.

 

Förslag: Alla barn som bor på landsbygd (särskilt de som har separerade föräldrar som en extra anledning) ska få

gå i den skola man fått välja och ha rätt till att få transport till skolan. Detta för att främja tid hos båda föräldrarna och

att placering av ett hem inte ska påverka ett barn negativt.